tisdag 31 mars 2009

Mats gör en pedagogisk insats

Min tidigare riksdagskollega Mats G Nilsson hjälper säkert för många nu när han på ett enkelt och överskådligt sätt förklarar hur pensionssystemet fungerar. Sajten Pensionssystemet.se innehåller mycket fakta och besvarar säkert de flesta frågor man kan ha om pensioner. Mycket imponerande!

måndag 30 mars 2009

Kaffe på riktigt

USA:s första Starbucks ligger vid Pike Place Market i Seattle. På bilden: Anders Knape, Lotta Finstorp, Ingela Gardner Sundström och Agneta Granberg. 


Fullspäckat program i Seattle

Lars Jonsson, som är svensk konsul i staten Washington berättar om Seattle och går igenom dagens program. 


Om utjämningssystemet i Dagens samhälle

Sten och jag skriver i dag på Dagens samhälles webb om skatteutjämningen.

lördag 28 mars 2009

Hedersbelöningsmiddag

I går uppmärksammade Stockholms läns landsting medarbetare som arbetat i trettio år. Trevlig middag med underhållning och dans - en lyckad kväll. 

På bilderna: gemensam dans med servetter,  efterrätten på väg in och dans. 



fredag 27 mars 2009

DN skriver om skatteutjämning

Sten och jag uttalar oss om skatteutjämningen i Dagens Nyheter i dag.

torsdag 26 mars 2009

Avtackning av Erik och Andreas

Vi avtackade i dag två duktiga medarbetare, Erik och Andreas, som går vidare till andra tjänster. Centern och Kristdemokraterna hade med sig passande presenter. Erik fick en utsläppsrätt och Andreas fick en get i Afrika. 

Tal för styrelseledamöter i landstingsbolag








Intervju i stadshuset

I förmiddags träffade jag och Sten Anders Sundström på DN. Förhoppningsvis kommer en spännande artikel i morgon eller under helgen.

Regional samverkan är bra

Det skriver jag tillsammans med Jörgen och Tomas i dagens nummer av Dagens samhälle.

onsdag 25 mars 2009

Anne-Marie i Länstidningen

Min landstingskollega och Enhörna-granne Anne-Marie svarar i dag på en mycket raljant och otrevlig insändare som sosse-föreningen Avantgarde skrivit tidigare.

Istället för att diskutera politik tog Sossarna fasta på att kritisera hur Moderater ser ut och hur man bör prata med Moderater. Att alla Moderater skulle se likadana ut eller vara likadana verkar ganska orimligt - vi är ju ändå över trettio procent av befolkningen. Dessutom tycker jag att det är en ganska trist ingång i den politiska debatten att lägga fokus på människors utseende, val av kläder eller håruppsättningar.

tisdag 24 mars 2009

Givande gruppstyrelsekonferens

Har nu kommit hem från några dagars givande konferens med gruppstyrelsen i den moderata landstingsgruppen och våra tjänstemän på kansliet. Jag vill tacka alla för många bra diskussioner med intressanta infallsvinklar på olika landstingspolitiska frågor.

På bilderna: jag och Filippa leder diskussioner om ekonomi och sjukvård. 


fredag 20 mars 2009

Genereldirektörerna från Banverket och Vägverket


Samling inför SKL:s styrelsemöte


torsdag 19 mars 2009

(S)jukhusutspel

Noterar att Socialdemokraterna vill bygga ett nytt sjukhus i Södertälje.

Jag välkomnar alla goda initiativ. Låt oss nu hoppas att det inte bara är ett populistiskt förslag som Sossarna kommer med, utan att de faktiskt finns hållbara och realistiska kalkyler kring vilka andra delar av landstingets verksamhet som de vill prioritera bort.

Sen hör det till saken också att Socialdemokraterna har för vana att ändra åsikt ganska mycket i frågan om Södertälje sjukhus. Tokmoderaten ger en historiebeskrivning.

Klokt av Christofer om snuset

Christofer Fjellner bemöter i dag Ella Bohlins utspel om att förbjuda snuset.

tisdag 17 mars 2009

Märkligt att Miljöpartiet surar över Earth Hour

Noterar att Miljöpartiet tycker att vi tar åt oss äran för landstingets deltagande i Earth Hour, apropå beslutet som togs på landstingsstyrelsen i dag. 

Märkligt. Man kan undra om deras initiativ främst togs för själva sakens skull, eller om det har mer med deras eget ego att göra...

Beslutet är taget och vi kommer att delta. Man kan givetvis diskutera det långsiktiga värdet av att delta i symbolhandlingar eftersom det tveklöst är så att det landstinget gör i övrigt inom miljöområdet har betydligt större effekt på miljön än denna manifestation. Men förhoppningsvis kan en symbolhandling som Earth Hour leda till ett ökat fokus på de långsiktiga och hållbara miljöfrågorna.

SKL-konferens för LSO och LD

Många förkortningar blir det i den politiska vardagen, men utskrivet betyder detta alltså att Sveriges kommuner och Landsting håller konferens för alla landstingsstyrelseordföranden och landstingsdirektörer. Typ som en ledningskonferens där man kan diskutera och utbyta erfarenheter kring både stort och smått som är viktigt framöver i vår verksamhet. 

På bilderna: Erik Weiman som ställer en fråga till Anders Knape som svarar. Och så det stora fönstret med den vackra vyn och vattnet som utsikt - som omväxling.




Heja Hillevi...

... som är ny jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna, och som säger kloka saker i dagens Svenska Dagbladet.

Samverkan är bra

Ja, det tycker vi. Så vi för därför diskussioner med landstingen i Sörmland och Västmanland för att se hur vi ska kunna samverka på ett bra sätt så att medborgarna gynnas. Tanken är alltså snarare att utgå från vilka behov och önskningar medborgarna har än att börja uppifrån och rita streck på en karta.

Vi har skrivit en gemensam avsiktsförklaring där vi definierar vilka områden vi kommer undersöka ifall vi kan samarbeta inom. I dag beslutade vår landstingsstyrelse om avsiktsförklaringen. Se pressmeddelande.

Tiohundra är ett bra projekt

I dagens Norrtelje tidning bemöter jag och Lena Cronwall Morén socialdemokraten Roland Larsson som på debattsidan förra veckan påstod att vi Moderater skulle vara emot Tiohundra.

Detta stämmer så klart inte. Tiohundra är ett spännande och till stora delar välfungerande projekt som vi absolut kommer vilja hitta vägar att arbeta vidare med.

Läs mer om Tiohundra här.

måndag 16 mars 2009

Birgitta bloggar också

Nu har även min Fp-kollega Birgitta Rydberg börjat blogga

SAOL - nu på nätet

Läser i Svenska Dagbladet att Svenska akademiens ordlista nu finns på nätet. Äntligen!

fredag 13 mars 2009

Jag fick en cykel av SKL

Har precis hållt ett kort avslutningsanförande på SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar. Som talargåva fick jag en cykel. Låter kanske lite okonventionellt men det är inte så konstigt som det låter. Cykeln skänktes till någon som verkligen behöver den, och jag fick ett fint gåvokort från UNICEF. Vill du också ge bort en cykel? Läs mer på UNICEF:s hemsida.


Oroväckande att Södertörns universitetsansökan avslås

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg meddelar i dag på DN Debatt att regeringen avslår de ansökningar från högskolor som önskar uppgraderas till universitet.

Jag beklagar detta beslut, som är ett hårt slag mot Stockholm. Med den befolkningsutveckling som sker och det visionsarbete som pågår i länet har det för oss varit naturligt med en invigning av ännu ett universitet. Regeringen bör tänka om och skicka vidare ansökan om universitetsstatus till Högskoleverket för granskning.

Se pressmeddelande.

Vi har ordning på finanserna

Debattartikel i Norrtelje tidning i dag.

torsdag 12 mars 2009

(S)killnad på retorik och praktik

Statsministern hade frågestund i riksdagen i dag. Då är det fritt för ledamöterna att ställa frågor om olika relevanta ämnen. Luciano Astudillo (S) valde att prata om välfärd och skatter. 

På något sätt blir det väldigt konstigt när socialdemokrater, å ena sidan, går ut och kritiserar våra skattesänkningar samtidigt som de, å andra sidan, inte lägger några förslag som ligger i linje med den kritiken de för fram. Jag kan inte tolka detta på något annat sätt än att de faktiskt accepterar och föredrar de skattesänkningar som vi har genomfört. 

Fredrik hade, som vanligt, svar på tal.

Jämställdhet i Vatikanen



Riktig jämställdhet i riksdagen

Aftonbladet skriver om riksdagens kanske mest jämställda par, folkpartisterna Fredrik och Gulan.

Inte bara delar de föräldraledigheten lika, de byter också jobb med varandra bokstavligen. När riksdagsledamoten Fredrik Malm nu ska vara hemma med sonen står hans fru Gulan Avci näst på tur att komma in i riksdagen för Folkpartiet.

Kanske inte något som alla par har möjlighet att tillämpa men onekligen tänkvärt.

tisdag 10 mars 2009

Tydliggörande kring BB Stockholm

TV4 sände i morse ett inslag om BB Stockholm och lyfte farhågor om verksamhetens framtid. Det finns också en Facebook-grupp som visar på stort engagemang för verksamheten, och många skickar även e-mail till mig och våra andra landstingspolitiker gällande detta. Jag vill därför tydliggöra några delar här.

Förra gången vi hade ansvaret för sjukvården i Stockholms län såg vi till att under 2001 möjliggöra för BB Stockholm att starta sin verksamhet. Vår önskan var att öka valfriheten för blivande föräldrar. Vi är glada över att verksamheten blivit en sådan succé och självklart vill vi ge förutsättningar för verksamheten att kunna vidareutvecklas.

I dag ägs BB Stockholm till 51 procent av Praktikertjänst och till 49 procent av landstingsägda Danderyds sjukhus. BB Stockholm har ett vårdavtal med Hälso- och sjukvårdsnämnden för hela 2009 och med möjlighet till ytterligare förlängning 2010.

Vår ambition är att göra det möjligt för BB Stockholm att få så kallad auktorisation och få ett utvidgat åtagande, som även omfattar komplicerade förlossningar. Hittills har detta inte varit möjligt av lokalmässiga skäl vid Danderyds sjukhus.

Företrädare för styrelsen i BB Stockholm har deklarerat att de vill dela upp bolaget. Detta har inte kommit från landstinget, än mindre från oss i den politiska majoriteten. Så när vissa säger att "ägarna" har deklarerat sin syn så står det inte för oss ansvariga politiker, som i stället hellre vill se att verksamheten vidareutvecklas.

Vi anser att BB Stockholm är en väl fungerande verksamhet. Det är ett värde i sig att bevara klinikens arbetssätt. För att inte minska valfriheten är det viktigt att behålla en mångfald. Till skillnad från vänsteroppositionen vill vi i Alliansen ha både offentliga och privata utförare.
Vi undersöker nu vilka vägar som är framkomliga för att bevara och stärka BB Stockholm. Vi hoppas att detta kommer att klarna inom en snar framtid.

måndag 9 mars 2009

Klokt Obama-beslut gynnar forskningen

Flera medier (bl. a Ekot och Biotech Sweden) berättar i dag att president Obama nu river upp den lag som begränsar stamcellsforskningen i USA. Lagen, som inneburit ett förbud mot federal finansiering av stamcellsforskning, har gjort det väldigt svårt för amerikanska forskare att utveckla stamcellsforskningen. Att den nu ändras är därför både välkommet och nödvändigt. 

Att förbjuda eller försvåra forskning och utveckling kan aldrig vara rätt. Tack vare den medicinska forskningen förbättras både läkemedel och behandlingsmetoder, samtidigt som möjligheten att rädda liv och förbättra människors livskvalitet förbättras avsevärt. 

När det gäller områden som kan uppfattas som etiskt och moraliskt  känsliga ska man givetvis alltid visa stor respekt för olika tankar, känslor och uppfattningar. Men min uppfattning är att stamcellsforskningen är viktigt och att den behövs, och att det därför är helt rätt av president Obama att låta detta värde stå över de värderingar som motsätter sig forskning och utveckling.

Ewa skriver också. 

Gunilla visar väg mot bättre bistånd

I dag skriver vår biståndsminister Gunilla Carlssonpå DN Debatt. Regeringen vill ompröva bidragen till vissa biståndsorganisationer vars verksamheter inte ligger i linje med regeringens prioriteringar inom biståndspolitiken.

Det hänger ihop med att regeringen 2007 antog en ny strategi för att förändra och effektivisera det mulilaterala utvecklingssamarbetet. Det i sig - att ta ett helhetsgrepp inom området - är unikt då det inte gjorts tidigare. Syftet är att regelbundet bedöma och utvärdera de organisationer som får stöd för att bedriva multilateralt bistånd. Gunilla skriver:

"Reformeringen gör det möjligt för Sverige att bidra mer effektivt till att minska fattigdomen – syftet är tydligt:
• Sveriges röst ska höras: Vi ska inte bara vara en finansiär att räkna med utan också aktivt delta i styrningen av den multilaterala verksamheten.
• Sveriges politik ska ge avtryck: Vi ska inte bara stödja multilateralt arbete över lag utan lägga tyngdpunkten på de organisationer som arbetar i linje med våra mål och prioriteringar.
• Sverige ska vara en kunnig och välinformerad givare när vi engagerar oss i multilateralt utvecklingssamarbete: Såväl skattebetalare som aktivt involverade organisationer ska ha tillgång till god information om hur Sverige deltar i det multilaterala arbetet."

Bistånd är bra och absolut nödvändigt. Men lika viktigt som det är att vi bidrar till den globala demokratiutvecklingen, är det att de pengar vi avsätter används på ett bra och meningsfullt sätt. Detta är ytterligare ett steg mot ett mer välfungerande bistånd, liksom ett tydligt tecken på att Gunilla gör ett mycket bra jobb.

fredag 6 mars 2009

EU-politik i landstinget

Har i eftermiddag träffat moderata kommunfullmäktigegruppen i Stockholm stad för att prata om EU och hur EU berör landstingets verksamheter, bland annat genom patientrörlighetsdirektivet som är på gång att beslutas.

En sak som framgår tydligt är den perspektivskillnad som finns mellan socialister och borgerliga när det gäller sjukvårdspolitiken inom EU. Medan socialisterna vill få medborgarna att anpassa sig efter de sjukvårdssystem som beslutas om, vill vi skapa sjukvårdssystem som är anpassade efter medborgarnas behov.

Man skulle kunna förstå att vissa politiker tycker att det blir onödigt krångligt att låta svenskar få vård utomlands, kanske med argumentet att det är lättare att undvika förändring? Men jag tycker att utgångspunkten måste vara att vi skapar system som passar individernas behov, snarare än politikernas vilja att välja något som är lättare för dem att kontrollera och detaljstyra.




Uppsala fokuserar på våld mot kvinnor

Marta som jobbar här hos oss är inte bara en kompetent landstingsrådssekreterare, hon är även engagerad kommunpolitiker i Uppsala. I dag skriver hon i Uppsalatidningen om hur arbetet med att motverka våld och hot mot kvinnor bedrivs framgångsrikt i Uppsala.

Alla goda exempel är värda att lyfta fram. Själv har jag förmånen att få delta som landstingets representant i styrgruppen för Operation kvinnofrid, som är en samverkan mellan olika myndigheter i Stockholms län i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

torsdag 5 mars 2009

Mitt bokslut

Ungefär lagom till att landstingets bokslut för 2008 blivit klart har jag också sammanställt mitt första år som finanslandstingsråd. Konstaterar att tiden har gått väldigt fort och att det har varit roligt nästan hela tiden.

Årsredovisning Catharina Elmsäter-Svärd, mars 2008-februari 2009

tisdag 3 mars 2009

M i civilutskottet - nu med egen blogg

Tips! Våra moderater i riksdagens civilutskott, Anti, Ewa, Inger, Eva, Christine och Katarina, har startat en gemensam blogg. Jag lägger genast till den i min bevakningslista och ser fram emot spännande läsning. 

måndag 2 mars 2009

Nytt nummer av Vårdguiden

Hittade ett alldeles färskt nummer av Vårdguiden i mitt postfack i dag.

Vårdguiden är en tidning från Stockholms läns landsting som kommer ut fyra gånger per år, där du alltid hittar den senaste informationen du behöver om sjukvården i Stockholms län.

Välskrivna reportage om aktuella sjukvårdsrelaterade ämnen blandas med viktig information. Detta nummer innehåller dessutom en tilläggsfolder till Vårdguidens telefonkatalog. Tack vare vårdvalet har det öppnat flera nya mottagningar och då är det viktigt att sprida rätt telefonnummer och adresser.

Har du inte fått tidningen ännu så har du den nog i brevlådan i morgon.

Men glöm inte att Vårdguiden är mer än en tidning. På www.varguiden.se finns ytterligare information och du kan dessutom -när som helst på dygnet - ringa till Vårdguiden:s sjukvårdsrådgivning: 08-320 100.