torsdag 11 december 2008

En reflektion kring opinionssiffrorna...

I de senaste opinionsmätningar som publicerats, och som jag nämnde i mitt förra inlägg, får alliansen allt större stöd för den regeringspolitik som bedrivs. I Stockholms län ser det ännu bättre ut, moderaterna är opinionsmässigt det största partiet i länet.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har vid flera tillfällen skyllt de moderata opinionsmässiga framgångarna på den finansiella krisen. Hon hävdar att alla nationella regeringar, oavsett partifärg, stärks av finansiell oro.

Jag roade mig med att titta på hur Marita Ulvskogs partikamrater i Spanien (PSOE) ligger till opinionsmässigt. De spanska socialdemokraterna vann som bekant valet i våras, och i somras deklarerade premiärminister Zapatero att landet befinner sig i en ekonomisk kris.

Enligt Ulvskogs logik skulle då regeringen, på samma sätt som i Sverige, stärka sin position. Verkligheten visar dock upp helt andra siffror. Stödet för den spanska socialistiska regeringen har sjunkit drastiskt sedan i somras. Idag är Partido Popular största parti hos väljarkåren.

Jag tror att Ulvskog gör det väldigt enkelt för sig när hon anger krisen som enda förklaring till varför moderaterna går framåt i opinionen. Jag tror snarare att det handlar om vilken politik och vilket ansvarstagande en sittande regeringen visar upp som avspeglar sig i opinionssiffrorna.

Svenska folket är helt enkelt nöjda med hur regeringen hanterar en stundande lågkonjunktur.

Inga kommentarer: