måndag 8 december 2008

Låt Södertörns Högskola få sin universitetsansökan prövad

Den uppfattningen framför jag tillsammans med Sten och Marietta på söndagens Brännpunkt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Catharina, Södertörns högskola förtjänar knappt ens att kallas högskola. Jag har jobbat där i fem år och har god insyn från insidan.
Södertörns högskola är ett arbetsmarknadsprojekt som lider av en litania av problem, såväl lednings som arbetsmiljöproblem.
Om du bemödar dig att lyssna på dem som jobbar där och inte bara talar för sin egen karriärs skull kommer du att finna att det finns massiv mobbning, stora ledningsproblem, undermålig forskning, opportunistiska s k forskare som låtsas intressera sig för Östersjöregionen. För mig är det ett under att den borgerliga regeringen låter Östersjöstiftelsen ge medel enbart till forskare på Södertörn - de är undermåliga. Läs igen UNDERMÅLIGA. Det finns inget som säger att de förtjänar att få frukterna av de SJU MILJARDER kronor som Östersjöstiftelsen (2006) är värd.

Om Södertörns högskola hade varit ett företag hade det gått i konkurs på en månad. Affärsidén och verkligheten är miltals från varandra. Som det enda högre lärosäte med nästa 200 miljoner per år ENBART för forskning om Östersjön så har man en ovanligt dåligt insatt forskarkår i Östeuropeiska språk. Det är sannolikt lägre andel av forskarna som har det MINSTA med Östeuropa att göra - bortsett deras ansökan om anslag till Östersjöstiftelsen förstås.

Sen har du rektorn: fil dr. i praktiskt kunskap. Vad är det? Hennes trovärdighet är inte hög. Och i frågor som berör Östersjöforskningen har hon vare sig intresse eller trovärdighet. Hon är därför knappast en god ledare för Södertörns Högskola. Detsamma gäller vicerektor. Kolla själv.

Vi som har jobbat där och bryr oss är mycket bekymrade över att den borgerliga regeringen inte har rivit upp Östersjöstiftelsens stadgar och öppnat den för ansökningar från hela Sverige. Kompetensen inom Östersjöforskningen är sannolikt bättre på lärosäten där den betyder något för de anställda, till skillnad från Södertörn.

Din artikel tyder på att du inte har vare sig besökt SH, eller pratat med oss anställda, eller har en susning om vad Östesjöstiftelsen sysslar med eller vad den borde syssla med.

Det är därför pinsamt för dig och ditt parti att du skriver denna artikel.

Frågan är NÄR Östersjöstiftelsen ska permutera sina stadgar, och NÄR Södertörns högskolas ledning ska bytas ut.

För mig som har krav på en utbildningsinstitution så är SH intet mer än en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Kvaliteten är inte hög, och jag förstår inte varför man trilskas med att det ska bli ett universitet. Det ska INTE bli ett universitet, det ligger närmre tillhands att benämna det folkhögskola.

Det enda skälet till att rektorn Tullberg och den nuvarande rektorn envisas med att vilja göra det till universitet är att de ska få högre status - de vill bli finare s k universitetsprofessorer istället för högskoleprofessorer.

Om Södertörns högskola hade haft en till fakultet ett tredje så tycker jag att uni- delen av universitet skulle kunna ha uppfyllts.

Rektor valde att lägga ner Östeuropeiska språken på SH. Det var spiken i kistan för min del.

Ett sånt svek och en sån uppvisning av lydnad mot överheten. Det var en sann seger för de som hatar Östersjön på SH - en förhärskande del.

De flesta är spillror som SU inte ville ha eller som inte passade in. Deras problem är att de är missanpassade. Och de har definitivt inget intresse av Östeuropa. Tvärtom. Och det får vi som verkligen ÄR intresserade brottas mot hela tiden. Och rektor Ingela Josefsson är med på deras sida som största påhejare.

Det enda rätta vore att inlemma SH i Stockholms Universitet. Då fick vi lite mer kompetens som kunde söka de 200 miljonerna varje år.

Moderater - skäm inte ut er genom att förvärra en situation som redan är prekär genom att kalla SH framgångsrikt. Det är allt annat än framgångsrikt. Åk ut och ta reda på varför vettja, och skriv en ny artikel.