söndag 15 februari 2009

Konstig syn på konst

Ytterligare en gång har ett studentprojekt på Konstfack tagit sig ett mycket märkligt uttryck: en svartklädd man klottrar på väggarna i en t-banevagn, kastar sig ut genom ett krossat fönster och "taggar" vagnen på utsidan.

Man kan självklart diskutera i det oändliga vad som är konst eller ej och sannolikt kommer alla aldrig att bli överens om den saken. Det är givetvis inte heller upp till oss politiker att avgöra detta men, när människors konstnärliga uttryck skadar våra gemensamma verksamheter är det läge att säga ifrån. 

Därför är det mycket bra att Christer reagerar på det som nu har inträffat. Det minsta man kan begära är verkligen att Konstfack eller studenten själv betalar för den skadegörelse som har orsakats. 

Läs även Christers blogg

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst vore det bra om konstfack eller studenten betalade för sig. Men då ska de också betala de summor som sanering och reparation faktist kostade. Att SL påstår sig inte veta vad det kommer kosta att utföra dessa reparationer är rena lögner då SL sanerar klotter från sina vagnar så fort det upptäckts. En snabb sökning bland saneringsfirmorna visar att de summor som SL slänger sig med är astronomiska i jämförelse med vad det kostar att sanera ytor som är betydligt mer svårsanerade än en tågyta. Dessutom är ju tunnelbanornas ytor behandlade så att det ska vara enkelt att sanera dem!

Nej, SL utnyttjar bara detta till att få gnälla och gråta om de låssasummor som de drömt att klottret kostar. Allt för att höja priserna på kortet mera.

Anonym sa...

Den institutionella konstbegreppet ger att detta är konst.

http://collectionsonline.lacma.org/mwebcgi/mweb.exe?request=record&id=76519&type=101

Dock är filmat klotter inget nytt. Ett tips är att undvika diskussion om konstbegreppet och att istället uteslutande tala om kostnader. Då minskas risken att framstå som reaktionär, något som de "gränsöverskridande" (sic!) konstnärerna behöver denna process av identitetsskapande.

Leif sa...

Men ärligt talat, efter ytterligare den här nyheten om konstfack idag, har det inte gått för långt?

http://www.svenskbladet.se/stockholm/index.php?alias=konstfack_bakom_slussens_kollaps.html

Anton sa...

Jag har för mig att jag såg den här filmen redan på konstfacks slututställning i våras. Med största sannolikhet är väl vagnen redan reparerad. Det borde väl vara hyfsat facilt att i efterhand räkna ut hur mycket det kostade?

Att den anmäls först nu beror väl också på att knösarna i SL inte har någon omvärldskoll utan behöver en kostmässa i akademins lokaler för att reagera.