måndag 18 maj 2009

Märklig syn på ägande och ansvar

SABO driver just nu kampanjen Tyck till om hyresrätten. En del av kampanjen är en radioreklam som bland annat sänds på Spotify. Måste säga att jag reagerade när jag hörde den.

Det första man hör i reklamsnutten är en man som pratar. Det framgår tydligt att han är ordförande för en bostadsrättsföreningen och att han talar om för alla föreningens medlemmar vilka arbetsuppgifter och projekt som behöver genomföras under deras gemensamma arbetsdag. Sen kommer en bakgrundsröst in och frågar om lyssnaren tycker att det verkar jobbigt och gratulerar alla som bor i hyresrätt som slipper allt detta arbete.

Det är jättebra att det finns en mångfald bland boendeformer. De som vill bo i hyresrätt ska kunna välja det, liksom de som vill äga sitt boende i en eller annan form ska kunna göra det. Det som är tråkigt med denna reklam är att den tydligt signalerar att det på något vis skulle vara positivt att slippa ta ansvar och där håller jag inte med. Även om inte ägande passar alla människor vid alla tidpunkter i livet så tror jag att det stimulerar till ansvar och att sådant som stimulerar till ansvar bör uppmuntras.

Tänk om alla skulle resonera så att de allra helst vill slippa ta ansvar för sitt boende och att det är rent, fin och städat i och utanför det egna bostadshuset? Inställningen att det nåt "nån annan" som fixar saker är redan alldeles för utberedd och vi behöver snarare verka för att människor känner mer delaktighet och ansvar.

1 kommentar:

Nina Rådström-Oldertz sa...

Hej, kul att du uppmärksammat vår kampanj för hyresrätten, synd att du tog illa vid dig. Självklart tycker vi det är viktigt att ta ansvar och den som vill äga sitt boende ska givetvis göra det om det är möjligt. Tycker precis som du att det är viktigt med valmöjligheter och vid olika tider i livet kan olika upplåtelseformer passa olika bra.

Det vi på SABO vill göra med vår "tyck om hyresrätten" kampanj är att lyfta fördelarna med hyresrätten. Många varken vill eller kan köpa sin bostad, många uppskattar att det är lätt att flytta till och från en hyresrätt (du har oftast tre månaders uppsägningstid) och ytterligare många, många uppskattar den höga servicenivå som hyresrätten erbjuder. När t ex spisen går sönder behöver du inte oroa dig för hur du ska finansiera reparation eller köpet av en ny, du kan istället ringa din hyresvärd och få hjälp. Många tycker också det är skönt att slippa sköta t ex en gård med allt vad gräsklippning och ogräsrening innebär. Samtidigt innebär inte det att hyresrättsinnehavare inte tar ansvar, men det kan ta sig uttryck på andra sätt t ex att man trygghetsvandrar på kvällarna eller arrangerar idrottsevenemang för områdets ungdomar.

I vår reklam försöker vi med glimten i ögat visa på det du slipper när du hyr istället för äger ditt boende men ibland går inte glimten fram:) Om du vill veta mer om vad många tycker är fördelarna med hyresrätten så gå in på vår kampanjsajt wwww.tyckomhyresratten.se, där finns massor av exempel på sånt man gillar att slippa när man bor i hyresrätt. Du kan också spela slippspelet och vinna en hyresfri månad, om du bor i hyresrätt vill säga.

Tänkte också passa på att tipsa dig om en artikel som handlar om att parförhållanden håller längre i hyresrätter. Det är en kanadensisk sociolog som studerat på vilket sätt olika upplåtelseformer påverkar sambor att gifta sig eller tvärtom. Jag bifogar länken här, kan ju vara kul att läsa om hur man kan slippa skilsmässa beroende på hur man bor! Ha det gott/ Nina Rådström-Oldertz, SABO http://www.bofast.net/1/1.0.1.0/17/1/?item=art_art-s1/60