måndag 30 juni 2008

En god nyhet och ett intressant förslag

Hörde på P1 imorse att andelen överviktiga och feta barn har minskat med två procentenheter i Stockholms län. Om det är en trend som håller i sig är detta en väldigt positiv nyhet. Vuxnas övervikt grundläggs ofta redan i barndomen och kan man minska andelen barn som lever ohälsosamt leder det även till att vi får fler hälsosamma vuxna. 

Flera tidningar (SvdDN) har rapporterat om Moderatkvinnornas förslag att sänka skatten för ensamstående föräldrar genom ett grundavdrag. Jag tycker att det är väldigt bra att Moderatkvinnorna alltid tydligt fokuserar på barnens bästa. Det är uppenbart att många barn i Sverige idag lever i fattigdom och att en stor del av dessa växer upp med en ensamstående mamma eller pappa. Exakt vilken teknisk lösning som är till bäst hjälp måste kanske ses över närmre men att Moderatkvinnorna lyfter frågan är en bra början. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Förslaget är ju vansinne! Det innebär ju i praktiken att man ger skattelättander för skilsmässor! Trots att vi vet hur svårt skilsmässor är för barn. Bättre då att ge alla föräldrar ett barnavdrag så att alla småbarnsfamiljer får mer i plånboken.

Tänk efter före sa...

Är det bra för barnet att det inte får bo hos pappa ibland pga att mamma då skulle få högre skatt?

För övrigt tycker jag att man bör tänka efter innan man skaffar barn så att man klarar av att ta hand om det.
Inte komma i efterhand och kräva att staten ska "komma springande" när man upptäcker att man glömt tänka och tagit sig vatten över huvudet.

Catharina Elmsäter-Svärd sa...

Ett gammalt moderat krav- eller sätt att se på skatter - har varit att betala skatt efter bärkraft. Detta har bla inneburit att ex. barnfamiljer skulle kunna ha lägre skatt genom ett grundavdrag.
Eftersom att tiden, under allt för många år inneburit att allt för många hamnat i utanförskap ( särskilt under sossarnas tid) var det mest viktigt att sänka de skatter som stimulerar till arbete och att fler arbetar mer. Det gynnar alla, oavsett familje situation.

Självklart, kan tyckas, ska man tänka efter före och även ta ansvar för en situation man själv skapar - som när man skaffar barn.

Jag tycker att det är bra att alla goda krafter tänker till för att människor ska få det bättre och kunna få en tillvaro där man kan råda över sitt liv i alla skeden av livet. Det går inte att hitta en patentlösning på alla problem. Att moderatkvinnorna lyfter ett problem som många ensamstående har behöver inte med automatik innebära att man anser att detta ska användas för att uttnyttja situationen, vi har förtroende för människor och vill tro att var och vill göra rätt för sig. Men ibland måste samhället bidra för att underlätta för vissa att kunna ta det ansvaret. /Cathis