söndag 20 juli 2008

Dyrt - eller prisvärt?

Att fara iväg och äta mat, kan verkligen ha helt olika innebörd och innehåll. I och runt Södertälje har vi flera restauranger, många riktigt bra men framförallt - de fyller olika behov. Jag gillar verkligen mat, och jag tycker att det är trevligt de tillfällen vi emellanåt tar oss i familjen, eller med vänner, att vartefter pröva av dessa.

Häromdagen var vi på en skärgårdskrog - det var inte bara att "äta mat" Det bjöds verkligen på en totalupplevelse. Vi bestämde oss raskt för att inte själva välja i menyn, utan tog det som rekommenderades i form av en avsmakningsmeny inklusive den dryck som valdes till. Varje anrättning gav tillfälle till diskussion, såväl innan som under och efter! Liksom barnen på julafton som spänt väntar på tomten, satt vi vid bordet och häpnade och förundrades.
Måltiden tog oss fem timmar, en tid som inte märktes. Snarare att vi fick lite bråttom på slutet för att hinna med sista färjan hem!
Att mat kan vara ett hantverk, det fick vi verkligen njuta av denna kväll. Varje detalj hade en tanke, ett engagemang och en droppe kärlek från det att råvaror inhämtats till det att det tillagades, serverades och slutligen kunde inmundigas! Då kändes det härligt att kunna njuta av den kunskap som vissa människor besitter. Var det då dyrt? Nja, det blev mycket pengar, men i detta fall var det prisvärt!

Vi gjorde en liknande resa igår. Med familj och vänner var vi på en annan restaurang i vår närhet. Där var måltiden som serverades mer " något som skulle fram" - Men var fanns engagemanget? Känslan i tillagningen eller det som många vill ha - en upplevelse av en helhet. Var det dyrt, njae- i pengar räknat blev det en lägre kostnad, vilket i sig inte var konstigt i jämförelse vad vi hade gjort några dagar tidigare. Men känlsan efter - detta var inte en prisvärt!

Vi kommer att fortsätta att fara runt och äta bland våra lokala krogar - för om något, så behövs de alla. Då är det bra att det erbjuds allt från korv med mos till gourmetmåltider. Något för alla, eller alltid något för en dag.
Ska vi kunna behålla en levande landsbygd och ett engagerat företagande utanför stadsgränsen, så är alla dessa väl värda att besökas! De är alla en viktig del av att det finns ett liv på landet, samt att alla lokala producenter kan sälja sina råvaror. Det är lika viktigt för oss. -Det är ett pris vi är beredda att betala.

Inga kommentarer: