måndag 28 juli 2008

Tänkvärd artikel om olyckliga barn och machokultur

I dagens Expressen skriver läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt om hur människor som mår dåligt som barn och saknar trygga uppväxtförhållande och goda förebilder löper stor risk att ansluta sig till någon form av machokultur i vuxen ålder. I riktigt olyckliga fall kan detta innebära att vilsna ungdomar dras in i kriminella gäng eftersom dessa grupperingar erbjuder något som de uppfattar som trygghet och gemenskap.

En onekligen tänkvärd artikel som lyfter viktiga frågor. Sannolikt är det många olyckliga livsöden som ligger bakom stora delar av gängkriminaliteten.

Appropå hur olyckliga barn kan bli vuxna våldsverkare läste jag också i flera tidningar (DN, Aftonbladet) hur två homosexuella män angreps i natt av några som inte gillade deras sexuella läggning. Att någon människa kan uppbringa ett sådant hat mot någon annans människas kärlek är obegripligt och tragiskt. Jag hoppas verkligen att resten av EuroPride ska slippa våldsamma inslag.

2 kommentarer:

Dmitri A. sa...

Enligt dessa bloggar så rörde det sig inte enbart (främst) om et brott med homohat som motiv, utan även (snarare) om et brott med rashat/etniskt hat som motiv:

http://robsten.blogspot.com/2008/07/hatbrottet-i-tantolunden-ett-tips-har.html

http://everykindapeople.blogspot.com/2008/07/etniskt-hatbrott-p-pridefestivalen.html

Catharina Elmsäter-Svärd sa...

Det gör inte saken mindre allvarlig. Att bli utsatt för våld eller övergrepp är alltid fel. Är det dessutom på grund av att någon har ett utseende, ursprung eller t.ex en viss sexuell läggning är det än värre. Vi är människor och har rätt att få bli respekterade för den vi är.