onsdag 27 augusti 2008

Mode + landsbygdsutveckling = sant

Läser på di.se om modeintresserade entreprenören Stefan som driver klädkedjan Lager 157. Affärsidén går ut på att sälja kläder som brukar vara dyra till ett billigare pris genom att sälja andrasortering, provkollektioner och sådant som överproducerats.

Så långt ett välkänt koncept alltså. Men vad som gör Stefan ovanlig är att han enbart etablerar sina butiker, snart fem stycken, på landsorten. Detta bidrar ju givetvis till arbetstillfällen som är direkt kopplade till butikverksamheten men skapar även jobb inom relaterade verksamheter. Öppnar en butik är det lättare för andra butiker att våga satsa inom samma område och det kan exempelvis leda till att behovet av en caféverksamhet som vågar starta upp och så vidare.

Lager 157 satsar dessutom på ett lite annorlunda utbud. Vanligtvis brukar ju ett varumärke som är nytt på en viss marknad först säljas i storstäderna men Lager 157 har ambitionen att också plocka in varumärken som är stora i andra länder men inte alls finns på den svenska markanden ännu.

Lyckas de bra med detta kanske vi hamnar i en situation där modetrenderna emellanåt byter riktning och går från landet till stan, istället för tvärtom. Som modeintresserad landsbygdspatriot ser jag genast en god konkurrensfördel för landsbygden.

Inga kommentarer: