måndag 8 september 2008

Wendela Hebbe - idag minns vi en god förebild

Idag var det 200 år sedan Wendela Hebbe föddes. Hon var Sveriges första fast anställda kvinnliga journalist och arbetade på Aftonbladet.

Det är värt att uppmäksamma Wendela Hebbe av flera anledningar. Dels skrev hon tidningshistoria genom att vara den första kvinnliga journalisten men hon var också ensamstående mamma som arbetade hårt för att ta sig in i en mansdominerad värld. Aftonbladet firar Wendela Hebbe genom att ge henne en egen sajt och här i Södertälje uppmärksammar vi henne också särskilt mycket med tanke på att hon bodde här delar av året och att hennes vackra trähus fortfarande står kvar och kan besökas. Mer information om detta finns hos Wendelas vänner.

Goda förebilder är viktiga och jag tror att man bör lyfta fram människor som har gjort eller gör bra saker - dels för att lyfta dem själva men även för att skapa inspiration för andra. Därför är det bra att Wendela Hebbe idag lyfts fram i flera sammanhang. Förhoppningsvis kan hennes livsgärning inspirera någon eller ge någon annan mod och kraft att förverkliga sina drömar.

Inga kommentarer: