onsdag 21 januari 2009

Varför vill inte Södertälje-sossarna lyfta lärarna?

Vår duktiga skolpolitiker Mats Gerdau skriver om Lärarlyftet på sin blogg. Lärarlyftet är en moderatidé som blivit regeringspolitik och går ut på att förstärka lärarnas möjligheter till fortbildning och kompetensutveckling. Totalt satsas 3,2 miljarder för perioden 2007-2010.

När Skolverket nu har sammanställt hur de olika kommunerna har utnyttjat möjligheten med pengar från Lärarlyftet visar det sig att skillnaderna är stora mellan de kommuner som styrs av Sossar och de som styrs av Moderater.

Mats skriver:

"De stora skillnaderna mellan moderata och socialdemokratiska kommuner är ett faktum. Undantag finns givetvis, en och annan blå kommun som inte är så bra och en och annan röd kommun som satsar rejält. Den dominerande bilden är ändå att moderatledda kommuner är mer engagerade i lärarnas kompetens än vad socialdemokratiska kommuner är."

Min egen hemkommun, sossestyrda Södertälje, har valt att bara utnyttja 35 procent av den totala bidragsramen. Kommunen avstår alltså frivilligt från att utnyttja närmre tre miljoner kronor i statsbidrag för att vidareutbilda sina lärare!

Mycket märkligt tycker jag. Oavsett om detta handlar om slarv, lättja eller ideologisk ovilja att gilla något som regeringen gör så är det olyckligt. Många duktiga pedagoger i Södertälje går nu miste om möjligheten att vidareutveckla sig, läsa in extra behövrigheter och, i förlängningen, bli ännu bättre på sitt jobb...

Men men, nu blickar vi framåt. Det är nytt år och nya möjligheter att söka bidrag från Lärarlyftet. Mer information för den som är intresserad finns här. Jag hoppas verkligen att fler lärare från Södertälje får möjlighet att ta del av denna fortbildningsmöjlighet i år.

Inga kommentarer: