fredag 29 maj 2009

Stockholm blommar, fartfyllt, i helgen.

Även om det är ett "skitår" finns det stunder även nu när vi alla blommar upp för en stund. Människor ler när solen kommer fram och värms upp i kropp och själ. Till och med förälskelsen tar fart?! I helgen kommer solen att skina från sin bästa sida!

De gynnar även utelivet - att vilja umgås, sitta på utecaféer, barer, äta eller rent av vara turist i vår vackra omgivning. Turismen är en viktig näring för vår region och här finns massor att se och göra. Det går att vara turist i sin egen stad dessutom.

Helgen kommer vara extra fartfylld dessutom, Stockholm kommer att invaderas av personer som gillar att vinna! För egen del eller andras. Stockholm Marathon på lördag lockar tusentals löpare som springer för att vinna resultat eller eget välbefinnande. Åskadare kommer att trängas runt löparsträckorna, inhandlandes dryck, glass etc innan de tar sig tillbaka till hotell och vandrarhem. Det vinner de som springer på, att höra hejaramsor och uppmuntran, liksom de som är här som får en oförglömlig happening, samt näringslivet som får merskjuts när folk behöver deras varor och tjänster.

Ute på Solvalla avgörs det största svenska travloppet - Elitloppet. Tusentals köar tidigt på mornarna för att få den bästa solplatsen, och där hästarna syns och dundrar förbi bäst. Publik kommer från hela Sverige och andra länder - precis som hästarna. Nu är tillfället att visa upp resultat av alla inblandade: hästklappare, skötare, kuskar, tränare och häst. Bara hästnäringen totalt i Sverige omsätter ca 20 miljarder. En helg som denna är ett mål för många. Även här finns många vinnare, kanske även den som personligen drömmer om "miljonvinsten".

Allt detta sammantaget gör att hela Stokholm blommar upp för en helg. Helger och dagar som för med sig att människor kommer hit skapar jobb och arbetstillfällen. Jobb som ger lön för den enskilde och skatteintäkter till kommuner och landstinget, sånt vi sen kan betala hela vår välfärd och service med.

Det är skönt när solen skiner, när Stockholm blommar upp. Det värmer för stunden och gör nytta för många framöver.

Själv ska jag invigningstala på Elitloppet på Söndag kl 12.00 samt vara prisutdelare - till en vinnare!

Inga kommentarer: