tisdag 16 juni 2009

(S)vårt att hålla koll på sina egna förslag?

Regeringen presenterade ju som bekant ett nytt förslag till skollag i går och reaktionerna lät inte vänta på sig. Marie Granlund, som är Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor, är särskilt kritisk till den del av lagförslaget som säger att elever med godkända gymnasiebetyg inte ska kunna läsa upp de godkända betygen på Komvux. Det har hon ju givetvis full rätt att vara men ibland verkar kritiken från oppositionen komma reflexmässigt utan någon större hänsyn till vad förslagen faktiskt går ut på och utan något historiskt kunnande om vilka egna förslag som presenterats tidigare.

Det lustiga med detta är alltså att Socialdemokraterna själva var inne på samma linje innan de förlorade valet 2006. Meta uppmärksammar detta och Aftonbladet skriver också. Men jag antar att det är så att när man befinner sig i opposition är det lätt att man av ren slentrian kritiserar allt som majoriteten gör...

Utan att ha lusläst det nya lagförslaget tror jag absolut att det innehåller många av de förändringar som den svenska skolan är i stort behov av. Jag ser fram emot att följa kommande sakliga debatter kring den politik som Alliansregeringen vill genomföra på skolområdet. När det gäller Komvux så håller jag med regeringen (och Sossarna?) om att det är rimligt att genomföra sådana förändringar så att elever inte kan få en gräddfil in på högskolan genom att gå direkt från gymnasiet till Komvux och systematiskt frisera upp sina godkända betyg. Dock tycker jag att det är viktigt att det fortfarande finns möjligheter att höja godkända betyg efter att man slutat gymnasiet. Enligt lagförslaget kommer detta även fortsättningsvis att kunna göras genom självstudier och tentamen.

Mats bloggar läsvärt om nya skollagen generellt och mer specifikt om Komvux-förslaget.

Inga kommentarer: