tisdag 24 juni 2008

Talmannen summerar min tid i riksdagen

När riksdagens talman Per Westerberg förra veckan höll sitt sommartal inför riksdagens sommaruppehåll sa han följande om mig:

Catharina Elmsäter-Svärd kom in i riksdagen som ersättare 1996 och fick året därpå en ordinarie riksdagsplats för Moderaterna. Under sin tid som riksdagsledamot var hon bland annat ordförande i miljö- och jordbruksutskottet 2003–2006 och ordförande i arbetsmarknadsutskottet 2006–2008 samt ledamot i utbildnings- och trafikutskotten. 


Efter valet 2006 blev Catharina Elmsäter-Svärd vice gruppledare.   
Meritlistan vittnar om att Catharina har varit en av de mest framträdande ledamöterna i den moderata riksdagsgruppen under det gångna decenniet.  

 

Catharina beskrivs som en mycket skicklig ledare, alltid påläst och med

en förmåga att ställa rätt frågor vid rätt tillfällen.   

 

Som utskottsordförande var Catharina Elmsäter-Svärd starkt drivande för att arrangera publika utfrågningar. Hon ledde också dessa på ett mycket professionellt sätt, inte minst när det gällde att kommunicera utfrågningarna till publiken. Hon var helt enkelt ovanligt skicklig på att göra bra tv-utfrågningar – kanske en ny karriär. På detta sätt bidrog Catharina säkert till att öka allmänhetens intresse för riksdagens arbete.   

För en ordförande i ett utskott är det ofta själva ordföranderollen, inte enskilda sakfrågor, som står i fokus.   

 

En fråga som dock låg Catharina särskilt varmt om hjärtat i miljö- och jordbruksutskottet var utvecklingen av landsbygden.   

Catharina beskrivs som en lugn och saklig debattör. När hon ibland blir arg kan man ofta märka det genom att hon stryker på läpparna med ett läppstift i en skarpare röd ton.   

 

Catharina Elmsäter-Svärd är sedan i vintras finanslandstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen i Stockholms läns landsting. 


Hela talet kan ni läsa här.


Denna vecka och nästa är arbetsmässigt lugnare. Ser fram emot att kunna avsluta en del arbetsuppgifter inför semestern. Ska också börja kika på det omfattande programmet för Almedalsveckan. Ska själv delta i seminariet "Låt inte IT stå i vägen för era politiska visioner" men ser fram emot att även lyssna på många andra intressanta föredrag.

Inga kommentarer: